en+385-91-5564-406
·
info@violinmusic4all.com
·
Mon - Fri 09:00-17:00

Violinmusic4all: Prekinimo tišinu!

Dana 11.12.2018. je zagrebačka Mimara odzvanjala zvukovima violine. Bio je to nastup darovan partnerima, prijateljima i poklonicima projekta Violinmusic4all, kao i onima koji će to tek postati.

Ovaj inovativni projekt  temelji se na umjetničko-glazbeno-istraživačkom opusu violinistice Renate Novoselec predsjednicom Europskog art centra Jastrebarsko, koja je osmislila metodu s posvetom gluhim i nagluhim osobama, kao i osobama s invaliditetom iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te osobama s višestrukim zdravstvenim teškoćama.

Violinmusic4all plod je višegodišnjeg truda i rada, ujedno i cjeloživotna misija koja podrazumijeva apsolutnu posvećenost svih koji sudjeluju u njegovom razvoju, cijelog stručnog tima iz raznih sfera, stručnih suradnika koji na svoj način uzdižu i obogaćuju ovaj projekt posvećen osobama koje su često nepravedno potisnute u shvaćanjima vanjskog svijeta.

„Glazba je univerzalna i pripada svima. Život u tišini nepravedno potiskuje razne emocije kod osoba koje glazbu ne mogu čuti. Moj životni poziv odnosi se na poduku učenja violine po vlastitoj i posebno osmišljenoj metodi posvećenoj gluhim osobama te osobama s raznim poteškoćama u razvoju kao i iz spektra autizma“ – Renata Novoselec

Gluhe osobe osjećaju note kroz vibracije

Svaka nota ima svoju vibraciju, a mi ih osjećamo kroz kožu, kosti i krv, čemu najbolje mogu svjedočiti gluhe osobe jer svijet u tišini prožet je osjećajima vibracija.

Na tome se temelji metoda koju je prije tri godine Renata Novoselec pokazala Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu te predložila da  ondje pokuša s podukom sviranja za djecu. Nakon samo dva tjedna, desetero nasumično odabrane gluhe djece, koja ranije nisu imala kontakt s glazbom, sviralo je violinu. Dapače, nakon mjesec dana nastupili su pred 500 ljudi na školskoj priredbi.

Sljedeći korak je postavljanje Instituta Violinmusic4all koji će okupljati ljude iz cijeloga svijeta, gluhe i nagluhe, slijepe i slabovidne, te one s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Polaznike će u najvišim umjetničkim nastojanjima i dosezima povezivati i ujediniti glazba, ovisno o individualnom razvoju pojedinca. Program instituta će za sve njih biti doživotno besplatan i to uz podršku pokrovitelja i sponzora te sredstava iz EU fondova, a kasnije i kroz samoodrživost, s obzirom na osmišljen program kroz nastupe i ostala umjetnička djelovanja violinista polaznika.

Izvor: Večernji List